Rakenteista paljastuneet yllätykset aiheuttavat vahinkoa
Vakuutusmeklarin Vahinkotarinat | osa 29Asuinrakennuksissa on yllättävän paljon asioita ulkokuoren ja sisäpuolen välillä. Voisi melkein sanoa, että moni talo päältä kaunis, mutta yllättävä sisältä.
Eräänä päivänä kartoittaja kutsuttiin katsomaan seinään ilmestynyttä vesipussia kerrostalon alemmassa kerroksessa. Kartoittajalle tämä on arkipäivää. Löytö voi ounastella putkivuotoa.
Kohteessa paljastui, että vesipussittavan asunnon yläpuolella oleva asunto oli ilmeisesti jaettu isommasta asunnosta, sillä siihen oli rakennettu jälkikäteen kylpyhuone komeroon. Päällisin puolin normaalilta ja siistiltä näyttävää kylppäriä tutkittaessa kävi ilmi, että kylpyhuoneen laatat oli kiinnitetty suoraan vaneriin. Seinissä ei ollut lainkaan vesieristettä laatan ja vanerin välissä ja lattiassa vanerin päällä oli muovimatto, jonka päälle laatat oli kiinnitetty.
Tällainen ratkaisu ei luonnollisesti pitänyt vettä. Rakenteen ja laatan välissä vesieriste on se, joka pitää kosteuden pitkäaikaisessa ja toistuvassa kosteusrasituksessa – kuten juuri kylpyhuoneissa – pois rakenteista. Laatan tehtävänä on toimia mekaanisena suojana vesieristeelle, joka taas ei kestä kulutusta. Toki laattakin omalta osaltaan eristää jonkin verran, koska sen päältä vesi valuu liukkaasti pois, mikäli kaadot ovat kunnossa. Mutta pelkkä laatta ei tee kunnollista kylppäriä, kuten tässä tapauksessa saatiin karvaasti kokea.
Kiinteistövakuutus ei korvannut vahinkoa, koska kyseessä ei ollut äkillinen ja ennalta arvaamaton vahinko. Vesi oli päässyt pikkuhiljaa rakenteisiin aina, kun suihkua oli käytetty, kunnes alakertalainen alkoi kummastella maalipussia omassa seinässään. Tämän vuoksi taloyhtiö joutui hakemaan korvauksia oikeusteitse siltä näppärältä tee-se-itse-tyypiltä, joka kylpyhuoneen oli askarrellut. Tästä syntyviin juristin kuluihin taloyhtiö voi käyttää oikeusturvavakuutusta.
Pöntöstä unohtui viemäröinti
Eräässä liiketilassa puolestaan todettiin, ettei vessa vetänyt kunnolla. Kiinteistöhuolto lähetti paikalle LVI-asentajan tutkimaan asiaa ja avaamaan oletettavasti tukkeutuneen viemärin. Kun putkiasentaja irrotti wc-istuimen, hän yllätyksekseen huomasi, ettei pönttöä ollut lainkaan kytketty viemäriputkeen. Lattiassa oli ainoastaan reikä. WC-pöntöstä alas vedettyä tavaraa oli siis jo jonkin aikaa mennyt suoraan lattian alle, jossa se oli imeytynyt villaeristeisiin. Asiaa tutkittaessa selvisi, että viemärivettä oli levinnyt muovimaton alle usean huonetilan alalta ja se oli kostuttanut myös huoneiden seinien alaosia.
Koska vahingon syynä olivat jätevedet, tuli korjaustöissä huomioida korkeat bakteeripitoisuudet, jotka löyhähtävät ilmoille heti, kun kastuneen villaeristeen päällä oleva tiivis muovimatto otetaan pois. Korjausehdotuksissa suositeltiin myös huolellista tuulettamista.
Tässäkään tapauksessa kiinteistövakuutus ei korvannut vahinkoa, koska kyseinen kiinteistövakuutus ei kattanut asennus- ja rakennusvirheen seurauksena tapahtuneita vahinkoja.
Riittävän laaja vakuutus korvaa myös virheestä tapahtuneet vahingot
AR-laajuisista kiinteistövakuutuksista osa korvaa myös tiettyjä asennus- ja rakennusvirheen seurauksena muulle omaisuudelle tapahtuneita vahinkoja. Toki virheen tehnyt on ensisijaisesti vastuussa aiheuttamastaan vahingosta, mutta joskus on epäselvää se, kuka virheen on tehnyt, tai virheen tekijältä ei saa korvauksia esim. konkurssin vuoksi. Kaikilla virheiden tekijöillä ei myöskään valitettavasti aina ole vastuuvakuutusta.
Koska taloyhtiön tulee joka tapauksessa korjata rakennus asuttavaan kuntoon, on taloyhtiölle tärkeää, että varat siihen saataisiin kiinteistövakuutuksesta, mikäli aiheuttajalta tai sen vastuuvakuutuksesta ei korvauksia syystä tai toisesta saa.
Juttusarjan tarinat perustuvat todellisiin vahinkotapauksiin. Näitä yksittäisiä vahinkotapauksia ei voida soveltaa sellaisenaan minkään toisen yksittäisen vahinkotapauksen korvattavuuden arviointiin johtuen mm. vakuutusehtojen mahdollisista eroavaisuuksista ja muutoksista.