Taloyhtiöiden vakuutusmaksuihin merkittäviä korotuksia ensi vuonna
TIEDOTE 1.11.2022
Taloyhtiöiden kiinteistövakuutusmaksujen korotukset vuodelle 2023 tulevat olemaan keskimäärin noin reilusta 10 %:sta 20 %:iin. Aikaisempia vuosia suurempiin maksunkorotuksiin vaikuttaa erityisesti rakennuskustannusindeksi, joka on nyt poikkeuksellisen korkea.
Howden Finlandin asiakaskannan tilastojen perusteella taloyhtiöiden vakuutusmaksut nousivat vuoden 2021 hinnoista vuoden 2022 maksuihin verrattuna keskimäärin n. 10 %. Vuodesta 2018 vuoteen 2021 korotusta on tullut vuosittain keskimäärin n. 5 % –10 %. Yleisesti ottaen keskinäisten vakuutusyhtiöiden (Fennia, LähiTapiola, Pohjantähti ja Turva) korotukset ovat olleet perinteisesti hieman maltillisempia kuin muiden vakuutusyhtiöiden.
Rakennusmateriaalien hinnannousu vaikuttaa vakuutusmaksuihin
Aikaisempia vuosia suurempiin maksunkorotuksiin vaikuttaa erityisesti rakennuskustannusindeksi, joka on nyt poikkeuksellisen korkea.
”Erityisesti tiettyjen rakennusmateriaalien voimakas hinnannousu vaikuttaa nostavasti kiinteistön omaisuusvahinkojen korjaamisen kuluihin ja tämä näkyy korotuspaineina vakuutusmaksuissa. Rakennuskustannusindeksin päälle tulee usein vielä ns. tariffikorotus eli pelkällä indeksin mukaisella korotuksella taloyhtiö ei useinkaan selviä”, sanoo vakuutusmeklariyritys Howden Finlandin palvelujohtaja Jani Korhonen.
Kiinteistövakuutusten hintojen keskimääräinen korotusprosentti ei kuitenkaan välttämättä kerro todellisuutta yksittäisen taloyhtiön kohdalla. Maksunkorotus saattaa olla yleistä linjaa merkittävästi korkeampi tai parhaassa tapauksessa jopa hieman matalampi.
Korotuksiin vaikuttavia tekijöitä ovat mm. valittu vakuutusyhtiö eli millaisen yleisen linjauksen taloyhtiön oma vakuutusyhtiö tekee, millaisia kannattavuustoimenpiteitä vakuutusyhtiöt tekevät tietyntyyppisille taloyhtiöille sekä millainen on kyseisen taloyhtiön korvausmeno. Taloyhtiön omalla vahinkohistorialla onkin erityisen suuri merkitys, koska taloyhtiöt, joille on sattunut paljon vahinkoja saattavat saada yleiseen linjaan nähden moninkertaisia hinnankorotuksia.
Huonoimmille kohteille tarjotaan pelkkää palovakuutusta
Pahin tilanne on taloyhtiöillä, joilla on ikääntyneet ja vuotavat putket, mikä kiinteistövakuutusyhtiön näkökulmasta tarkoittaa riskialtista kohdetta.
”Jos vahinkohistoria on erityisen huono, niin vakuutusyhtiö saattaa jopa irtisanoa vakuutuksen. Vakuutuksen voi kuitenkin saada toisesta vakuutusyhtiöstä, mutta joidenkin taloyhtiöiden kohdalla tilanne on niin huono, että mikään vakuutusyhtiö ei kohdetta halua vakuuttaa kuin korkeintaan pelkällä palovakuutuksella”, toteaa Korhonen.