Riitatilanteesta suuret laskut maksettavaksi – OikeusturvaPLUS apuun
Vakuutusmeklarin Vahinkotarinat | osa 62Yleensä elo taloyhtiöissä soljuu sopuisasti, mutta toisinaan voi tulla myös riitatilanteita. Riitoja voi olla joko ulkopuolisen tahon kanssa, esimerkiksi urakan lopputuloksesta tai sisäisistä erimielisyyksistä johtuen. Vahinkotapahtumaksi oikeusturvavakuutuksessa katsotaan riidan syntyminen, eli se päivä, jolloin esitetty vaatimus on kiistetty. Kiinteistövakuutukseen sisältyy pääsääntöisesti oikeusturvavakuutus, jota Howdenin asiakkaat voivat täydentää OikeusturvaPLUS-asiakasetutuotteella. PLUS-tuotteista on yleensä paljon hyötyä, kuten oli tällekin taloyhtiölle.
Eräässä taloyhtiössä oli päädytty riitatilanteeseen. Taloyhtiö yritti lakimiehen avulla neuvotella sovintoa pitkään, mutta näkemykset olivat niin kaukana toisistaan, että asia vietiin käräjäoikeuden käsittelyyn. Käräjäoikeudessa taloyhtiö hävisi ja sille tuomittiin maksettavaksi vastapuolen oikeudenkäyntikulut.
Kiinteistövakuutuksen oikeusturvan vakuutusmäärä oli 25.000 euroa, mutta ehdoissa oli ns. leikkuri, jonka mukaan ennen käräjäoikeuden pääkäsittelyä muodostuneisiin kuluihin oli käytettävissä puolet vakuutusmäärästä. Eli sovintoa saa koettaa saada aikaiseksi 12.500 euron verran. Loppuosa vakuutusmäärästä oli käytettävissä tuomioistuinprosessissa. Se onkin ehdoissa hyvä turvaus, sillä kulut nousevat huomattavasti, jos sovintoa ei saada tehtyä vaan joudutaan oikeuteen ja silloin siihen on vakuutusmäärää käytettävissä. Kiinteistövakuutukseen ei sisältynyt vastapuolen kulut.
Taloyhtiön omat kulut pitkästä sovintoprosessista ja tuomioistuinsovittelusta olivat reilut 34.400 euroa ja häviöstä rapsahti vielä 19.500 euroa korvattavaa. Yhteensä siis karvan alta 54.000 euroa. Kiinteistövakuutus korvasi sovinnon hakemisen ajasta 12.500 euroa, eli puolet vakuutusmäärästä ja tuomioistuinsovittelun alkamisen jälkeen muodostuneet kulut eli 3.147 euroa. Omavastuun määräksi jäi 472 euroa. Kiinteistövakuutus korvasi siis yhteensä 15.175 euroa. Taloyhtiölle aiheutuneiden kustannusten ja kiinteistövakuutuksesta maksetun korvauksen erotus oli sen verran suuri, että se olisi viiltänyt asukkaiden lompakosta pahasti.
OikeusturvaPLUSsasta apua
Taloyhtiöllä oli kuitenkin OikeusturvaPLUS-asiakasetutuote, josta haettiin korvausta kiinteistövakuutuksen korvauksen ulkopuolelle jääneistä osista ja vastapuolen oikeudenkäyntikuluista. Olin lähes satavarma, että Oikeusturvaplus maksaa korvauksia, mutta koska vakuutusyhtiö päättää aina viimekädessä korvattavuudesta, oli jännitys kuin laukkaradalla kun odotin isännöitsijän kanssa vakuutusyhtiön päätöstä. Vaikka vahingon käsittelyaika oli tässäkin tapauksessa kohtuullinen, olivat ne päivät silti pitkiä.
Suuri oli riemu, kun päätös vihdoin saapui! Oikeusturvaplussassa omavastuuna on kiinteistövakuutuksen vakuutusmäärä tai vähimmäisomavastuu 16.819 euroa, joka on alhaisin kiinteistövakuutuksissa oleva oikeusturvavakuutuksen vakuutusmäärä. Kun tätä vähimmäismäärää verrattiin kiinteistövakuutuksen maksamaan 15.175 euroon, jäi taloyhtiölle väliä ainoastaan 1.644 euroa. Oikeusturvaplus maksoi myös vastapuolen oikeudenkäyntikulut tuomitun mukaisesti. Yhteensä Oikeusturvaplus maksoi korvauksia 37.157 euroa.
Kokonaiskuluista 54.000 € olisi taloyhtiölle pelkällä kiinteistövakuutuksella jäänyt itselleen maksettavaa noin 38.800 euroa, mutta koska taloyhtiö oli ollut kaukaa viisas ja ottanut Oikeusturvaplussan suojakseen, jäi taloyhtiölle maksettavaa vain noin 1.644 euroa. Laskeskelin että taloyhtiö oli OikeusturvaPLUS vakuutuksesta maksanut vakuutuksen voimassaolovuosien aikana alle 1.000 euroa, joten erittäin suuri taloudellinen hyöty oli saavutettu vakuutuksella.
Juttusarjan tarinat perustuvat todellisiin vahinkotapauksiin. Näitä yksittäisiä vahinkotapauksia ei voida soveltaa sellaisenaan minkään toisen yksittäisen vahinkotapauksen korvattavuuden arviointiin johtuen mm. vakuutusehtojen mahdollisista eroavaisuuksista ja muutoksista.