Howden Finland

Vuosi 2022 oli varsin epävakaata aikaa; pandemian hälvettyä varsinkin vientiyritykset kohtasivat geopoliittisia riskejä ehkä lähempänä kuin koskaan. ”Tunnetko asiakkaasi, tunnetko toimittajasi?” -kysymys ei enää riitä, sillä helmikuusta 2022 lähtien yritykset ovat heränneet myös kysymykseen ”tunnetko geopoliittisen ilmapiirin, jossa asiakkaasi, toimittajasi ja tytäryhtiösi toimii?”.

Globalisaatio on tuonut pelisääntöjä yritysten väliseen liiketoimintaan, ja niihin on voitu luottaa useita kymmeniä vuosia – mutta kuinka moni yritys vakavasti mietti, että oma tuotantolaitos on mahdollista kansallistaa naapurimaassa?

Tuotantolaitokset ulkomailla ja myyntisaatavat pitkine maksuehtoineen eksoottisiin maihin muodostavat hyvin merkittävän tase-erän, mutta pohditaanko näitä riskejä yhtiön johtoryhmissä ja hallituksissa tarpeeksi? Voiko yksittäisen investoinnin tai projektin kohtaama totaalinen tappio laittaa yrityksen polvilleen?

Yllä mainittujen tase-erien suojaaminen vakuutuksella tehostaa riskienhallintaa antamalla jämäkät perustukset maan rajat ylittävään liiketoiminaan. Maariskit ei tietenkään ole mikään uusi käsite ja kaupallisilla vakuutusmarkkinoilla on ollut tuotteita siirtää epätavallisiakin riskejä vakuuttajille jo pitkään. Lisäksi Finnvera on omilla tuotteillaan siirtänyt suomalaisten vientiyritysten riskejä valtion taseeseen.

Poliittisen riskin vakuuttaminen

Kansallistaminen ei ole suinkaan ainoa poliittinen riski, jota voidaan vakuuttaa. Ulkomaan investointi, oli se sitten fyysinen tuotantolaitos tai tytäryhtiön pääomitus, voi koitua yritykselle epäkannattavaksi hukkainvestoinniksi monesta syystä. Valtio voi esimerkiksi tehdä liiketoimintaympäristön mahdottomaksi syrjimällä ulkomaista toimijaa, asettamalla uusia lakeja, tuonti-/vientirajoituksia tai reguloida muilla tavoin yrityksen kauppasaartomaiseen tilanteeseen. Esimerkkejä kyseisten riskien realisoitumisesta ei tarvitse hakea pitkältä historiasta ennen viime vuoden tapahtumia (Argentiina 2012, Indonesia 2011, Peru 2011, Bolivia 2009).

Toisen tyyppinen yrityksen kannalta vielä raaempi riski on (sisällis)sodan tai vallankumouksen aiheuttama liiketoiminnan estyminen. Siellä missä on kehittyvät markkinat ja suuret tuottomahdollisuudet, usein myös yhteiskunnan rakenteissa kuplii.

Miten vakuutus sitten korvaa, kun poliittinen riski realisoituu? Alla on muutamia esimerkkejä yleisimmistä korvauksista:

  • kuten perinteisessä omaisuusvahinkoon liittyvässä keskeytysvahingossa, voidaan vakuuttaa ennalta määritelty summa katetuottoa,
  • ylimääräiset tuotannon uudelleensijoituskustannukset, jotta yritys voi jatkaa liiketoimintaansa muualla,
  • ennalta sovittu korvausmäärä/limiitti, joka voi olla esimerkiksi myyntisaatava tai konsernin sisäinen laina.

Miltä vuosi 2023 tulee näyttämään?

Etelä-Amerikan jätti Brasilia on taas vasemmistolaisen Lulan komennossa – suhtautuuko hän yhtä myönteisesti ulkomaisiin yrityksiin kuin ensimmäisellä kaudellaan? Tuleeko EU:n ja USA:n välille kauppasota investoinneista? Jatkuuko yskintä toimitusketjuissa ja mihin taistelu siruista johtaa? Kiristyykö Kiinan ja USA:n välit entisestään Taiwanin takia ja onko tällä vaikutusta rahteihin? Onko COVID jo kuopattu Kiinassa, ja onko maapallo valmis reagoimaan tuleviin kulkutauteihin? Riittääkö maapallolla viljaa köyhimpiin valtioihin Venäjän ja sään ääriolojen takia? Kestääkö eurooppalaiset kylmän talven yli?

Kysymyksiä on monia ja tuleva on aina tuntematon. Silti tulevaisuuteen on hyvä varautua, ja riskienhallinta vakuutusten avulla on osoittautunut varsin toimivaksi. Jos haluat keskustella yrityksenne vakuutusturvasta, ota yhteyttä asiantuntijoihimme.

Ota yhteyttä:

Jarkko Sandberg Senior Manager, yritykset
luotto- ja takausvakuutukset
p. +358500600400
Ota yhteyttä