Helisevät hissin peilit
Vakuutusmeklarin Vahinkotarinat | osa 61Eräänä iltana taloyhtiön hissistä kuului helinää. Kaikki helinä ei kuitenkaan aina merkitse keijukaisia, vaan tässä tapauksessa kyseessä oli hissin peilit. Keijukaisten poissaoloon viittasi myös helinää edeltänyt rysähdys, jonka hissin peilejä päin horjahtanut asukas sai aikaan. Tapahtuneesta laadittiin vahinkoilmoitus kiinteistövakuutukseen.
All Risk -laajuinen kiinteistövakuutus katsoi, että kyseessä oli äkillinen ja ennalta arvaamaton vahinko, ja ilmoitti vahingon olevan korvattava. Kompuroinut asukas puolestaan teki vahinkoilmoituksen kotivakuutuksensa vastuuvakuutukseen. Vastuuvakuutus ilmoitti, että kyseessä oli puhdas vahinko, eikä asukas ole asiasta tuottamuksella vastuussa, koska hän oli kompastunut ja kaatunut päin hissin peilejä. Vahinkoa päätettiin siis käsitellä kiinteistövakuutuksesta.
Taloyhtiö kuitenkin harmitteli asiaa minulle, sillä kiinteistövakuutuksessa oli paljon korkeampi omavastuu kuin kotivakuutuksessa. Taloyhtiötä pohditutti myös se, etteikö asukkaan humalatila vaikuttanut asiaan lainkaan. Pyysin kotivakuutuksen päätöksen katsottavaksi, ja siinä ei ollut mainittu humalatilasta sanaakaan. Pyysin taloyhtiöltä erillisvaltakirjan hoitaa asiaa kotivakuutuksen vastuuseen, ja tein kotivakuutukseen uudelleenkäsittelypyynnön sillä perusteella, että humalatila oli edesauttanut kompuroimista.
Tämä muutti vastuuvakuutuksen päätöksen, ja vahinko ilmoitettiin korvattavaksi vastuuvakuutuksesta. Täysimääräisesti korvausta ei kuitenkaan maksettu, vaan korvauksesta tehtiin omavastuuvähennys sekä 30 % niin sanottu “kännivähennys”. Nämä asukas maksoi omasta taskustaan. Kun vahinko hoidetaan aiheuttajan vastuuvakuutuksesta, suojellaan samalla vahingonkärsineen eli tässä tapauksessa taloyhtiön oman vakuutuksen vahinkohistoriaa. Tällä saattaa olla merkitystä, kun vakuutusyhtiö pohtii maksunkorotuksia vakuutuksen uudistuessa tulevalle kaudelle.
Juttusarjan tarinat perustuvat todellisiin vahinkotapauksiin. Näitä yksittäisiä vahinkotapauksia ei voida soveltaa sellaisenaan minkään toisen yksittäisen vahinkotapauksen korvattavuuden arviointiin johtuen mm. vakuutusehtojen mahdollisista eroavaisuuksista ja muutoksista.