Howden Finland

Eläimet ovat kekseliäitä otuksia. Toisinaan kotieläinten tai villieläinten päähänpistoista seuraa myös sangen erikoisia vahinkoja. Tämänkertaisten tapausten ratkomiseen ei liittynyt sen kummempia kiemuroita, mutta varsin vekkuleina sattumuksina nämä ovat jääneet elävästi mieleeni.

Kutsumaton vieras konepellin alla

Tämä tarina sai alkunsa taloyhtiön parkkipaikalla, kun asukas istahti aamulla autonsa rattiin. Kummastus oli suuri, kun autoa käynnistäessä kojelaudan varoitusvalot vilkkuivatkin kuin Enterprisen ohjaustaulu ja harmikseen asukkaan matkanteko jäi siihen paikkaan.

Auto hinattiin korjaamolle, jossa automekaanikko avasi konepellin selvittääkseen vian syytä. Pahaa aavistamaton mekaanikko kurottautui katsomaan konepellin uumeniin, kun yhtäkkiä auton sisälokarin uumenista hyppäsikin kani! Se oli löytänyt auton sisuksista oivan majapaikan ja samalla jyrsinyt moottorin johtoja aiheuttaen monen sadan euron vahingot.

Minun pöydälleni tapaus tuli siinä vaiheessa, kun kanin tihutöiden uhriksi joutunut asukas oli pyytänyt taloyhtiötä selvittämään vastuuasiaa. Kenen vastuulla on, jos citykani aiheuttaa vahingon taloyhtiön pihassa?

Vastuun syntyminen edellyttää tuottamusta. Asiaan tulisi siis liittyä jokin taloyhtiön laiminlyönti tai teko, joka aiheuttaa tuottamuksen. Se, että asukkaan auto citykanin tihutyön hetkellä sijaitsi taloyhtiön omistamalla parkkipaikalla, ei yksin riitä synnyttämään vastuuta. Valitettavasti vakuutusyhtiön näkemys asiaan jäi tällä kertaa arvoitukseksi, sillä vahingon määrä jäi alle taloyhtiön vastuuvakuutuksen omavastuun, jolloin vakuutusyhtiö ei ole velvollinen ottamaan kantaa vastuukysymykseen.

Kissamaiset viininmaistajaiset

Erään kerrostaloasukkaan kissalla oli yksin ollessaan tullut aika pitkäksi. Neuvokkaana otuksena se lopulta keksi ottaa mittaa huoneiston lattialla velmuilevasta täydestä punaviinitonkasta. Siinä tuskin olisi ehtinyt kissaa sanoa, kun pahvitonkka oli jo tuhannen silppuna ja punaviini virtasi valtoimenaan asunnossa.

Koska kolmen litran viinitonkka on tunnetusti riittoisa, siitä riitti avokätisesti myös kahdelle alakerran naapurille. Viini oli virrannut asuntojen ikkunaseiniä pitkin verenpunaisina rantuina. Voimme vain arvailla, millaista kauhistusta näky on aiheuttanut alakerran asukkaissa etenkin ennen kuin on selvinnyt, mistä aineesta on kyse. Hiljalleen kuitenkin myös punaviinin tuoksu leijaili täyteläisenä ja muhevana asuntoihin koko seinän leveydeltä valuneesta viinistä.

Onneksi taloyhtiöllä oli all risk -vakuutus, joka korvasi tämän äkillisen ja ennalta arvaamattoman vahingon. Taloyhtiö sai vakuutuskorvauksia reilut 13.000 euroa ja kissa pahaa silmää. Tosin kissahan ei moitteelle korvaansakaan lotkauttanut, sillä kissathan nyt ovat kissoja.

Juttusarjan tarinat perustuvat todellisiin vahinkotapauksiin. Näitä yksittäisiä vahinkotapauksia ei voida soveltaa sellaisenaan minkään toisten yksittäisten vahinkotapausten korvattavuuden arviointiin johtuen mm. vakuutusehtojen mahdollisista eroavaisuuksista ja muutoksista.

Tilaa uusimmat Vakuutusmeklarin Vahinkotarinat suoraan sähköpostiisi tästä!

Kuinka voimme auttaa?

    (*pakollinen kenttä)