Howden Finland

Kun ihmisasumukset ja villi luonto ajautuvat törmäyskurssille, voi tuho olla yllättävänkin suuri. Vakuutusnäkökulmasta katsottuna villieläinten aiheuttamat vahingot ovat kuitenkin yleensä onneksi selkeitä.

Eräässä rivitalossa asukkaat havahtuivat erittäin pahaan hajuun. Kun hajun lähdettä ei asunnosta löytynyt, lähdettiin sitä etsimään muualta. Syyllinen löytyi välipohjasta, jonne oli muuttanut kutsumaton vieras, näätä.

Näätä ei ole halutuimpien naapureiden listalla kovinkaan korkealla. Sillä on nimittäin taipumusta sisustaa kotinsa myskiltä haisevalla virtsalla ja ulosteilla, sekä raahata kalaa ja raatoja pesäänsä evääksi. Kissan kokoinen näätä on kolopesijä, jolloin se voi luikahtaa välipohjaan hyvinkin pienestä kolosesta.  

Kyseisessä rivitalossa näätä oli liannut elollaan eristevilloja huomattavassa määrin. Likaantuneiden villojen pois imurointi ja uusien laitto maksoivat yhteensä hulppeat 10.000 euroa. Taloyhtiön onneksi näätä ei ollut kuitenkaan repinyt höyrynsulkumuovia rikki rakenteissa, jolloin kustannukset olisivat olleet vielä suuremmat.  

Koska näätä on villieläin, kuten oravakin, vakuutuksesta korvattiin sen aiheuttama vahinko omavastuulla vähennettynä mukisematta. 

Lintu aamiaispöydässä 

Toisessa tapauksessa kerrostalon asukkaat säikähtivät pahanpäiväisesti, kun olohuoneen ikkunan läpi rysähti kanahaukka. Iso lintu törmäsi kaksinkertaisiin laseihin niin vauhdilla, että sirpaleet vain lentelivät ja höyhenet pöllysivät.  

Koska tässäkin tapauksessa kyseessä oli villieläimen tunkeutuminen rakenteisiin todella äkillisesti ja ennalta arvaamattomasti, korvasi kiinteistövakuutus ikkunalasien korjauksen omavastuulla vähennettynä. Taloyhtiön huoltomies sai korjata ikkunalasit ja viedä tipi-vainaan mennessään.   

Juttusarjan tarinat perustuvat todellisiin vahinkotapauksiin. Näitä yksittäisiä vahinkotapauksia ei voida soveltaa sellaisenaan minkään toisen yksittäisen vahinkotapauksen korvattavuuden arviointiin johtuen mm. vakuutusehtojen mahdollisista eroavaisuuksista ja muutoksista.

Tilaa uusimmat Vakuutusmeklarin Vahinkotarinat suoraan sähköpostiisi tästä!

Kuinka voimme auttaa?

    (*pakollinen kenttä)