Howden Finland

Voimakas haju keittiöremontin aikana paljasti epämiellyttävän naapurin. Viereisen rakennustyömaan alta pakoon lähtenyt rottapopulaatio oli muuttanut rakennuksen kellariin.

Rotta, eli Rattus norvegicus, ei liene kenenkään unelmanaapuri. Tämä tuhoeläin on siitä hankala vieras, että se saattaa ehtiä tehdä suuriakin tuhoja, ennen kuin sen olemassaolo havaitaan. Näin kävi myös eräässä taloyhtiössä, jossa vältettiin juuri ja juuri iso vesivahinko.

Rottapopulaatio löydettiin, kun taloyhtiön yhdessä huoneistossa oli alkamassa keittiöremontti. Purkutöiden yhteydessä havaittiin erittäin paha haju, joka tuli rakenteista. Paikalle tilattiin tuholaistorjunnan ja elintarvikehygienian palveluyritys Anticimex todentamaan hajun alkuperä.

Alkava vesivahinko paljastui viime hetkellä

Tuhoeläinteknikko pyysi rakennusfirmaa avaamaan lattiarakennetta, jotta päästiin hajun alkulähteelle. Lattian alta paljastui karmea löytö: 11 kuollutta rottaa. Kun rakenteita avattiin lisää, havaittiin, että rotat olivat päässeet syömään astianpesukoneen poistovesiletkun rikki.

Rakenteissa todettiin alkavan vesivahingon merkkejä. Tarvittiin nopeita toimenpiteitä.

Anticimex päätti suorittaa koko kiinteistössä jyrsijäkartoituksen. Kartoituksen ansiosta kellarissa sijaitsevasta kylmästä varastotilasta löydettiin rottien pesintää. Rotat olivat kaivautuneet varastoon betonilattian läpi. Talon ulkopuolella oli havaittavissa rottien kaivamia koloja rakenteiden alle. Myös muutama pihalaatta oli hieman vajonnut. Roskakatoksessa rotat olivat syöneet itsensä sisään roska-astioihin.

Nopea vastahyökkäys oli paras ase 

Anticimex käynnisti torjunnat välittömästi. Koska taloyhtiön naapurissa oli päiväkoti ja talossa tiedettiin olevan lemmikkieläimiä, torjunta aloitettiin myrkyttömillä Anticimex Smart -sähköisillä älyansoilla. Niistä saadun datan perusteella havaittiin, että saalista saatiin kaikkina vuorokauden aikoina. Se oli merkki suuresta rottapopulaatiosta.

Taloyhtiölle suositeltiin älyansojen lisäksi mekaanisia estoja roskakatokseen sekä talon läpivienteihin poistamaan rottien kulkureitit sisätiloihin.

Muutamassa viikossa, torjunnan ja mekaanisten estojen asennuksen myötä, laitteiden antama data sekä asukashavaintojen loppuminen kertoivat, että rottakanta oli saatu pois rakennuksen sisältä ja roskakatoksesta. Taloyhtiölle suositeltiin kuitenkin Smart-älyansan jättämistä käyttöön ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä, sillä lähistön mittavat rakennusprojektit saattaisivat ajaa rottia uudestaan uusille reviireille.

TorjuntaPLUS kattoi suuren osan torjunnan kuluista

Taloyhtiön TorjuntaPLUS kattoi tässä tapauksessa:

  • ongelman määrityksen
  • jyrsijäkartoituksen
  • toimenpidesuunnitelman
  • jyrsijätorjunnan
  • tarjouksen jyrsijäsuojauksista

Taloyhtiön TorjuntaPLUS ei kattanut tässä tapauksessa:

  • rakenteellisia avauksia ja korjauksia
  • jyrsijäsuojausten asentamista
  • Smart-älyansaa ennaltaehkäisevässä torjunnassa.

Juttusarjan tarinat perustuvat todellisiin vahinkotapauksiin. Näitä yksittäisiä vahinkotapauksia ei voida soveltaa sellaisenaan minkään toisen yksittäisen vahinkotapauksen korvattavuuden arviointiin johtuen mm. vakuutusehtojen mahdollisista eroavaisuuksista ja muutoksista.

Tilaa uusimmat Vakuutusmeklarin Vahinkotarinat suoraan sähköpostiisi tästä!

Kuinka voimme auttaa?

    (*pakollinen kenttä)