Howden Finland

Huonolla tuurilla mikä tahansa taloyhtiö voi joutua ilkivallan ja murron kohteeksi. Oikein huonolla tuurilla vahingon kohteeksi voi joutua useampaan kertaan. Se, vähennetäänkö jokaisesta vahingosta omavastuu, riippuu tapahtumien ajoituksesta.

Iltojen pimetessä kaduilla saattaa olla monenlaista kulkijaa. Eräs tällainen aiheutti yhdelle taloyhtiölle vahinkoa peräti kolmena yönä. Henkilö yritti mitä ilmeisimmin murtautua taloyhtiön huoneistoon ja rikkoi yrittäessään taloyhtiön ovia ja oven laseja.

Rikkoutuneet ikkunat teipattiin kiinni ennen korjaajan saapumista, mutta sama tekijä tuli toistamaan murtoyrityksensä toisena yönä, aiheuttaen jälleen uutta vahinkoa.

Eikä kahta ilman kolmatta. Kolmantena yönä henkilö oli päässyt huoneiston ovelle asti, ja vahingoittanut ovea sorkkaraudalla. Valppaan lähimmäisen ansiosta pitkäkyntinen saatiin kiinni, kun poliisi tavoitti hänet sorkkarauta kädessään ylittämässä tietä rakennuksen lähellä.

Kolme vahinkoa, kolme omavastuuta

Kaikki nämä tapaukset sattuivat siis yhden ja saman taloyhtiön tiloissa, kolmen viikon sisällä. Tekijäkin oli kaikissa vahingonteoissa sama. Olisi siis voinut ajatella, että kyse oli yhdestä ainoasta korvattavasta vahingosta, jolloin korvauksista vähennettäisiin ainoastaan yksi omavastuu.

Taloyhtiön pettymykseksi vakuutusyhtiö kuitenkin katsoi, että vahingot olivat erillisiä, ja vähensi omavastuun kolmesti. Perusteluna oli se, että vahingot tapahtuivat eri öinä. Päätöksen tarkastettuani hyväksyin vakuutusyhtiön tulkinnan useammasta omavastuusta.

Monenlaista tuhoa yhden yön aikana

Toisessa taloyhtiössä puolestaan yksi vastaava yön sankari onnistui aiheuttamaan yhden yön aikana monenlaista vahinkoa. Miespuolinen henkilö oli mennyt katutasolta sisään taloyhtiön porraskäytävään ja siitä autohalliin johtavaan kellarikerrokseen. Jostain kumman syystä henkilö yritti murtautua autohalliin sekä viereiseen tekniseen tilaan ampumalla autohalliin johtavia ikkunalaseja.

Liekö murron epäonnistuminen harmittanut tai muuten vain tullut tekemisen puutetta, mutta sama henkilö oli mennessään keksinyt levittää omaa ulostettaan porraskäytävään ja repiä tiedotteita alas ilmoitustaululta. 

Taloyhtiölle koitui miehen epätoivotusta vierailusta korjaus- ja siivouskuluja.

Taloyhtiö selvisi yhdellä omavastuulla

Tekijä tunnistettiin valvontakameran kuvasta ja saatiin kiinni. Motiivia teoille ei edelleenkään löytynyt, mutta taloyhtiön onneksi vakuutusyhtiö katsoi erilliset vahingonteot yhdeksi vahinkotapaukseksi ja vähensi korvauksista ainoastaan yhden omavastuun. Perusteluna oli se, että tekojen ajankohta oli sama.

Näistä tarinoista voimme huomata sen, ettei korvattavien vahinkojen määrään vaikuta niinkään vahinkojen lukumäärä, vaan tapahtumien ajankohta. Emme myöskään koskaan voi tietää minkälainen kulkija juuri tänä yönä kiinteistön kimpussa häärää ja miksi.

Juttusarjan tarinat perustuvat todellisiin vahinkotapauksiin. Näitä yksittäisiä vahinkotapauksia ei voida soveltaa sellaisenaan minkään toisen yksittäisen vahinkotapauksen korvattavuuden arviointiin johtuen mm. vakuutusehtojen mahdollisista eroavaisuuksista ja muutoksista.

Tilaa uusimmat Vakuutusmeklarin Vahinkotarinat suoraan sähköpostiisi tästä!

Kuinka voimme auttaa?

    (*pakollinen kenttä)