Howden Finland

Pelkkä käyttölaitteen omistaminen ei riitä asukkaan korvausvelvollisuuteen voimassa olevan oikeuden mukaan. Asukas on vastuussa tiettyjen käyttölaitteiden kunnossapidosta, mutta tämä ei vielä tarkoita sitä, että osakas olisi automaattisesti myös korvausvastuussa taloyhtiölle kyseisistä laitteista aiheutuneista vahingoista.

Asukkaalla oli käytössään vanha astianpesupesukone vuodelta 1985, johon oli uusittu letkut 2000-luvun alussa. Kun kone oli täyttämässä pyöreitä, vietettiinkin sen 30-vuotissyntymäpäiviä valitettavan kosteissa merkeissä, kun laite päätti pimahtaa. Koneesta valunut vesi kerkesi tekemään laajasti tuhojaan ja vahingosta aiheutui mittavat 75.000 euron korjauskulut taloyhtiölle. Kiinteistövakuutus korvasi ehtojensa mukaisesti, mutta ehdoissa oli käyttölaitevuotojen osalta erityisomavastuu 25 % koko vahingon määrästä (eli yhteensä 18.000 euroa), jota taloyhtiö lähti hakemaan asukkaalta. Asukas teki ilmoituksen kotivakuutuksensa vastuuosaan, josta ilmoitettiin että asukkaalla ei ole tuottamusta vahingon syntyyn, eikä sitä myöten korvausvelvollisuutta vahingosta ei ole, joten korvausta ei makseta.

Uudelleenkäsittelypyyntö ei muuttanut vakuutusyhtiön kantaa

Meklarin valtakirja yltää yleensä ainoastaan kiinteistövakuutuksista käsiteltäviin vahinkoihin, eli meklari ei voi hoitaa taloyhtiön puolesta vahinkoa, jota käsitellään asukkaan vastuuvakuutuksesta. Tässä tapauksessa vainusin kuitenkin mahdollisuuden selvittää välillä eteen pulpahtelevaan kysymykseen vastaus, eli onko yli-ikäisen laitteen käyttäminen tuottamuksellista. Näin ollen pyysin isännöitsijältä erillisvaltakirjan, jolla pystyin edustamaan taloyhtiötä myös vastuuvahingossa vahingonkärsineen roolissa ja ryhdyin hommiin.

Koska astianpesukone oli näin vanha, lähdin uudelleenkäsittelypyynnössä siitä, että koneen vaihtamatta jättäminen on jo itsessään tuottamuksellista. Näyttönä tästä oli muun muassa Kuluttaja-lehden artikkeli, missä annettiin astianpesukoneen arvioiduksi käyttöiäksi 10-14 vuotta ja Finanssialan Keskusliiton selvitys, missä sanottiin, että astianpesukoneen käyttöikä on n. 5-15 vuotta. Perusteluistani huolimatta vakuutusyhtiön päätös ei kuitenkaan muuttunut. Vakuutusyhtiö oli sitä mieltä, että kone oli iäkäs, mutta ikä ei pelkästään voi synnyttää korvausvastuuta, jos laite toimii moitteettomasti.

Tuottamusta vai ei?

Vein asian Vakuutuslautakunnan ratkaistavaksi ja pyysin heiltä erikseen myös yleistä kannanottoa laitteen iän vaikutuksesta tuottamukseen, koska asia oli periaatteellisesti hyvin merkittävä. Vakuutuslautakunta ilmoitti kuitenkin, että he eivät tässä tapauksessa ota kantaa yleisellä tasolla.

Vakuutuslautakunta totesi tämän tapauksen osalta, ettei tuottamusta ole, joten vakuutusyhtiön kielteinen päätös jäi voimaan. Vakuutuslautakunta totesi, ettei yksinomaan sitä seikkaa, että kyseinen astianpesukone on ollut vanha, voida pitää tuottamuksellisena taikka muutoin huolimattomana toimintana, kun kone on muutoin toiminut normaalisti.

Meklari suosittelee huoltamaan ja päivittämään käyttölaitteet aika ajoin

Pelkkä astianpesukoneen omistaminen ei siis tee tuottamusta, vaan tulee olla jokin teko tai tekemättä jättäminen, jonka vuoksi vahinko aiheutuu. Lautakunnan näkemyksen mukaan ikä on pelkkä numero, myös käyttölaitteissa. Harvemmin kuitenkaan näin kestävää kodintekniikkaa on liikkeellä, joten meklari suosittelee kuitenkin päivittämään käyttölaitteet aika ajoin ja käyttölaitteiden letkut vielä useammin, sillä ne hapristuvat nopeammin ja aiheuttavat salakavalia vuotoja allaskaapin taakse. Nykyaikaiset laitteet ovat myös usein hiljaisempia käymisääneltään ja kuluttavat vähemmän vettä ja sähköä, jotka ovat myös hyviä syitä hankkia toisinaan uusi kone.

Lataa täältä ilmainen oppaamme ja nappaa parhaat vinkit vesivahinkojen estämiseksi!

Juttusarjan tarinat perustuvat todellisiin vahinkotapauksiin. Näitä yksittäisiä vahinkotapauksia ei voida soveltaa sellaisenaan minkään toisen yksittäisen vahinkotapauksen korvattavuuden arviointiin johtuen mm. vakuutusehtojen mahdollisista eroavaisuuksista ja muutoksista.

Tilaa uusimmat Vakuutusmeklarin Vahinkotarinat suoraan sähköpostiisi tästä!

Kuinka voimme auttaa?

    (*pakollinen kenttä)

     

    Ota yhteyttä