Howden Finland

Talvi vaan jatkaa antamistaan, ja kevättä kohti mentäessä myös meklarin pöydälle tulevien vahinkojen luonne hieman muuttuu. Keskitalven kovat pakkaset jäädyttivät putkia, ja sisään tulleen postin määrästä päätellen Suomen maassa ei ole enää yhtäkään ehjää ulkovesipostia. Pakkaset ovat lauhtuneet, mutta lämpötilat twistaavat nollan molemmin puolin ja taivaalta tulee vettä kaikissa kuviteltavissa olevissa olomuodoissaan. Tämän takia nyt ovat vuorossa liukastumiset. Talven mittaan tampattu lumi on kovettunut muhkuraiseksi jääksi, jonka päälle sataa vesikerros. Liukkaus aiheuttaa haasteita niin jalankulkijoille kuin autoilijoillekin.

Kun ajoneuvo liukuu päin naapurin autoa, aidantolppaa tai nosto-ovea, on vakuutuksille tarvetta. Eräässä liikekeskuksessa asiakas oli tulossa parkkihalliin, kun jäinen luiska yllätti. Auto ei pysähtynytkään, vaan jatkoi matkaansa kohti nousevaa ovea. Autoon tuli rumat jäljet ja nosto-oven lamellit menivät kiharalle.

Autolle aiheutuneiden vaurioiden osalta asiasta avattiin vastuuvahinkoilmoitus kiinteistövakuutukseen, josta selvitetään, onko kiinteistön omistaja tuottamuksella vastuussa vahingosta ja sitä myöden korvausvelvollinen auton vaurioista. Vakuutusyhtiö pyytää lisäselvityksenä kunnossapitotietoja, eli miten liukkaudentorjunta on vahinkohetkellä hoidettu, ja vertaa sitä säädataan. Vastuuvahingoista ei voi antaa yleispätevää ennustetta, mihin suuntaan vaaka tulee kallistumaan, sillä jokaisessa vahingossa tarkastellaan vahinkoon johtaneita asioita yksilötapauksena.

Koska vahinko oli aiheutunut rekisteröidyn, liikenteeseen käytetyn ajoneuvon törmäyksestä, kannattaa asia käsitellä ensisijaisesti auton liikennevakuutuksesta. Liikennevakuutusta säätelee erityislaki, jonka mukaan kaikilla rekisteröidyillä ajoneuvoilla on oltava liikennevakuutus, josta korvataan ajoneuvon käytöstä muille aiheutuneita vahinkoja. Yleensä liikennevakuutukseen vahinkoilmoituksen tekee auton omistaja, mutta koska kyseessä on lakisääteinen vakuutus, voi myös vahingonkärsinyt tehdä auton liikennevakuutukseen vahinkoilmoituksen. Rekisteritunnuksen perusteella saa esimerkiksi tekstiviestillä tietää, missä vakuutusyhtiössä ajoneuvon liikennevakuutus on, ja asiaa voi lähteä selvittämään sitä kautta.

Jos liikennevakuutus ei korvaa nosto-ovelle aiheutuneita vahinkoja, niin asiaa voi lähteä käsittelemään kiinteistövakuutuksen kautta. Kiinteistövakuutuksesta korvattavasta vahingosta vähennetään mahdollisesti ikäpoistot ja taatusti vakuutussopimuksen mukainen omavastuu. Korvattavuus riippuu siitä, minkä laajuinen vakuutustuote kiinteistön omistajalla on.

Muistakaa siis ottaa vauhtia pois keväisillä jäillä; olipa alla sitten nastakenkä tai kumitassu. Keväisiä kattovuotoja, lumenputoamisia sekä jääpatoja odotellessa!

Juttusarjan tarinat perustuvat todellisiin vahinkotapauksiin. Näitä yksittäisiä vahinkotapauksia ei voida soveltaa sellaisenaan minkään toisen yksittäisen vahinkotapauksen korvattavuuden arviointiin johtuen mm. vakuutusehtojen mahdollisista eroavaisuuksista ja muutoksista.

Tilaa uusimmat Vakuutusmeklarin Vahinkotarinat suoraan sähköpostiisi tästä!

Kuinka voimme auttaa?

    (*pakollinen kenttä)

     

    Ota yhteyttä