Howden Finland

Talven lähestyessä kaikki metsän pikkueläimet valmistautuvat talveen, ja niin olisi hyvä tehdä myös heidän, jotka omistavat katon päänsä päällä.

Syysmyrskyt, päiväkausia jatkuva sade, joka suuntaan tuiskuava lumi ja keväämmällä jään takana lammikoituva sulamisvesi löytävät ne pienetkin raot katossa lorahtaakseen sisään lämpimään. Vakuutusehdot kohtelevat kattovuotoja ja ulkoseinän läpi tulevaa vettä karsaasti, sillä rakennuksen ulkokuoren tulee kestää kaikkia niitä säitä, joita armaan Suomen taivas tarjoilee. Poikkeuksena toki se, jos myrsky rullaa katon naapurin parkkipaikalle tai heittää puunoksan rikkomaan katon ja siitä sataa sisään. Joidenkin vakuutusehtojen suojeluohjeissa mainitaan, että vesikate, kattokaivot ja sadevesikourut on tarkastettava ja tarvittaessa puhdistettava lumettomana aikana sekä keväällä että syksyllä. Ohje on kieltämättä hyvä, ja sen noudattaminen estäisi monta sellaista vesivahinkoa, jotka jäävät suurelta osin taloyhtiön itse maksettavaksi.

Eräässä taloyhtiössä oli ylimmän kerroksen asukas huomannut lattialla mysteerivettä. Katossa näkyi vettä tiputteleva läikkä, ja tarkemmin katsottuna myös keittiön yläkaapit olivat vaurioituneet kosteudesta ja maalipinta oli kuprulla. Vahingon syynä oli katolla olevan hissin konehuoneen kulmasta rakenteisiin päässyt vesi. Vakuutusyhtiö eväsi vahingon, sillä vahingon syyksi ei ollut osoitettu mitään äkillistä ja ennalta arvaamatonta ulkopuolista tapahtumaa, joka olisi katon rikkonut. Selvitysten perusteella vahinko oli aiheutunut saumakohtaan ajan myötä muodostuneesta repeämästä, josta vesi oli sateella tullut sisään.

Taloyhtiön hankkiman kattourakoitsijan lausunnon mukaan oli mahdollista, että konehuoneen pellin kulmaa saumatessa oli jouduttu taittamaan peltiä useasti. Vaikeaa saumaa oli ehkä jouduttu avaamaan ja saumaamaan uudelleen, jolloin peltiin olisi mahdollisesti muodostunut sisäisiä jännityksiä, ja pellin eläessä lämpötilan vaihteluiden mukana, kohtaan olisi tullut ajan saatossa pieni murtuma. Katon maalipinta oli suojannut murtumaa, mutta maali oli tuulessa ja tuiskussa vuosien kuluessa kulunut pois, jolloin murtumakohta oli paljastunut alttiiksi vedelle.

Lausunnon perusteella vahinko vietiin taloyhtiön pyynnöstä FINEen käsiteltäväksi, mutta valitettavasti päätös ei muuttunut, vaan epäys oli ehtojen mukainen.

Sitaise siis turvavaljaat uumallesi ja kiipeä katolle ihailemaan maisemia. Ota evääksi tiivisteainetuubi, ja tarjoile sitä anteliaasti ystävällesi katolle niihin kohtiin, jotka sitä tarvitsevat. Tarkasta samalla, että kattoluukku on tiiviisti paikoillaan, ja tarvittaessa junttaa sitä tiukemmin, ettei tuuli tempaise sitä mukaansa. Putsaa kattokaivot, ja katso, että vesi pääsee niihin vapaasti. Tarkasta myös lapetikkaiden ja lumiesteiden kiinnitykset, ettei lumi vie niitä mukanaan. Sen jälkeen voi katon alla köllötellä suojassa, kuin pieni eläin pesässään.

Juttusarjan tarinat perustuvat todellisiin vahinkotapauksiin. Näitä yksittäisiä vahinkotapauksia ei voida soveltaa sellaisenaan minkään toisen yksittäisen vahinkotapauksen korvattavuuden arviointiin johtuen mm. vakuutusehtojen mahdollisista eroavaisuuksista ja muutoksista.

Tilaa uusimmat Vakuutusmeklarin Vahinkotarinat suoraan sähköpostiisi tästä!

Kuinka voimme auttaa?

    (*pakollinen kenttä)

     

    Ota yhteyttä