Howden Finland

Päivänä muutamana juttelin isännöitsijän kanssa puhelimessa ja kysyin, että mitäs muuta kulmille kuuluu. Isännöitsijä kertoi, että eräästä kiinteistövakuutuksesta evätystä avoimen hanan vahingosta (ilmiöpohjainen kiinteistövakuutus kun ei avoimia hanoja korvaa) oli haettu korvauksia kotivakuutuksen vastuusta, mutta tähän oli tullut täysi epäys, koska alkoholilla oli ollut osuutta asiaan.

Isännöitsijä harmitteli, kun vahingon kustannukset olivat noin 110.000 euroa, joka on iso paukku taloyhtiölle maksaa ja periä asukkaalta paloina. Omaan korvaani kuulosti kummalliselta, että alkoholin takia olisi koko iso vahinko evätty vastuusta, koska kyllähän Suomessa saa alkoholia juoda ja humalatilaa katsotaan melko suopeasti. Kyseessä kun ei ollut edes suihkuun sammuminen, vaan keittiön hana oli jäänyt auki ja altaassa olleet astiat yms. olivat estäneet veden valumisen viemäriin ja allas oli tulvinut yli. Sanoin, että en ole kotivakuutuskäsittelijä, mutta voisin vilkaista päätöstä silkasta uteliaisuudesta.

Asukas oli käynyt hakemassa yksiönsä erillisestä keittiöstä tuopillisen vettä, mennyt datailemaan asuinhuoneeseen luurit korvilla ja mennyt nukkumaan, eikä ollut huomannut vesihanan jääneen valumaan. Ensin asukas oli sanonut olleensa selvinpäin, mutta vakuutusetsivän tuimistellessa oli myöntänyt juoneensa ”alle litran” konjakkia. Alkoholinkäytön ja epärehellisyyden perusteella koko vahinko oli evätty kotivakuutuksen vastuusta. Rankalta tuomiolta kuulosti, sillä alkoholista on yleensä tehty vain vähennyksiä ja puheetkin oli muutettu todeksi ennen päätöksen tekoa ja laskujen maksua. Tuumasin ettei se ota, jos ei annakaan ja pyysin isännöitsijältä erillisvaltakirjan lähteä taloyhtiön puolesta tekemään uudelleenkäsittelypyyntöä kotivakuutuksen vastuuseen.

Esimerkkien perusteella uudelleenkäsittelypyyntö

Etsiskelin esimerkkejä Vakuutuslautakunnan linjauksista siitä, minkälaisia vähennyksiä alkoholin vuoksi on tehty ja minkälaista linjaa on luikurin laskemisessa pidetty. Alkoholin vuoksi vähennykset olivat olleet 20–30 % tapausten mukaan, mutta valehtelusta ei löytynyt juurikaan tapauksia.

Näiden perusteella lähdin tekemään uudelleenkäsittelypyyntöä kotivakuutukseen. Asunnon keittiö oli sen muotoinen, että asuinhuoneesta ei näkynyt vesipisteelle lainkaan ja jos asukas oli luurit korvissa dataillut ja mennyt musiikkia korvanapeista kuunnellen nukkumaan, niin ei selvinpäinkään olisi vahinkoa välttämättä huomannut. Eli alkoholilla ei ollut niin suurta tuottamusta vahinkoon, kuin päätöksessä oli sanottu. Myös valehtelu oli mielestäni lievempää, sillä asukas oli myöntänyt valheensa ennen kuin vahingosta oli maksettu korvauksia, kun oli tajunnut mitä vaikutusta sillä on korvaukseen. Eli jos olisi ensin myöntänyt olleensa humalassa, niin olisi tehty vain vähennyksiä, mutta nyt evättiin koko vahinko, vaikka päätti sittenkin puhua totta!

Vakuutuslautakunta ei moittinut asukkaan rentoutumistapaa

Uudelleenkäsittelypyynnön johdosta vakuutusyhtiö ilmoitti, että korvaavat sittenkin 50 % vahingosta. Vähennys kuulosti silti melko rankalta. Koska Vakuutuslautakunnan aiemmissa tapauksissa ei ollut selkeästi otettu valehteluun kantaa, päätin vielä viedä asian tutkittavaksi Vakuutuslautakuntaan. Lautakunnasta tulikin päätös, jossa suositettiin tekemään vain 1/3 vähennys korvauksesta. Päätöksen tekstissä mainittiin: ”Lautakunta toteaa, että sinänsä ei voida pitää moitittavana sitä, että vakuutuksenottaja rentoutuu juomalla konjakkia.”

Vahingon määrä oli noin 110.000 euroa, joka olisi muutoin jäänyt kokonaan taloyhtiölle maksettavaksi ja perittäväksi aiheuttajalta. Uudelleenkäsittelyjen myötä vakuutuksesta saatiin korvausta noin 73.000 euroa. Toki aiheuttajalle jäi itselleen korvattavaa tapauksesta, mutta onneksi ei niin paljon kuin aiemmin. Vahingon hoito ei siis meille suoraan kuulunut, mutta ammatillisesta uteliaisuudesta kumpuavalla panostuksella ja erillisvaltakirjalla saatiin asiakkaalle suuri hyöty. Legenda kertoo, että pian päätöksen lähettämisen jälkeen havaittiin ällistyttävä näky, kun taloyhtiön hallitus veti metrin korkuista polkkaa riemuissaan ympäri kerrostaloa.

Juttusarjan tarinat perustuvat todellisiin vahinkotapauksiin. Näitä yksittäisiä vahinkotapauksia ei voida soveltaa sellaisenaan minkään toisen yksittäisen vahinkotapauksen korvattavuuden arviointiin johtuen mm. vakuutusehtojen mahdollisista eroavaisuuksista ja muutoksista.

Tilaa uusimmat Vakuutusmeklarin Vahinkotarinat suoraan sähköpostiisi tästä!

Kuinka voimme auttaa?

    (*pakollinen kenttä)

     

    Ota yhteyttä