Howden Finland

Syysmyrskyt alkavat huojuttaa puita taloyhtiöidenkin pihalla. Yleensä puut taipuvat vaan eivät taitu, mutta toisinaan taloyhtiön omaisuuskin ottaa osumaa.

Erään taloyhtiön pihalla kasvoi uljas kuusi, jonka juuri oli hiljalleen lahonnut maan alla. Tuuli kun kävi sopivasta suunnasta, kuusi kaatui ja katkesi puolesta välistä rysähtäessään rivitalon päälle. Onneksi asukkaat olivat huoneistosta poissa ja taloyhtiön katto kesti. Kattoa kiertävä pelti oli mennyt ryttyyn ja huippuimurin kupu oli lommoilla. Palokunta tuli katkaisemaan ja karsimaan puun ja pudottelemaan palat katolta.

Kiinteistövakuutus korvasi puun aiheuttamat vahingot kiinteistölle sekä puun poistamisen katolta. Taloyhtiölle jäi itselleen puun palasten pilkkominen ja poiskuljetus sekä valtava tyvikanto keskelle pihaa töröttämään.

Kiinteistövakuutusten sisältö eroaa yhtiöittäin siinä, mitä pihan osia vakuutukseen kuuluu. Kiinteistövakuutuksella on vakuutettu rakennukset sekä asukkaiden yhteiseen käyttöön tarkoitettu omaisuus eli esimerkiksi kuivaustelineet, keinut ja aidat. Näiden lisäksi osaan kiinteistövakuutustuotteista kuuluu myös vakuutusmäärällisenä pihan puut ja istutukset. Jos puut eivät sisälly vakuutukseen, niin vahinkotilanteessa korvataan vain puun poistaminen kiinteistövakuutuksella vakuutetun omaisuuden päältä, mikäli kyseessä on välittömästi uhkaavan vahingon torjunta. Jos edellä mainitussa tapauksessa vakuutukseen olisi sisältynyt myös pihan puut, niin vakuutuksesta olisi korvattu myös puun hävittäminen tontilta.

Miten käsitellään tai korvataan tilanne kun…

1. Taloyhtiön puu kaatuu tuulen voimasta taloyhtiön piha-alueelle pysäköidyn auton päälle:

Jos puu on ulkoisesti terve, eikä taloyhtiöllä ole tuottamusta (huolimattomuus tai laiminlyönti) tapahtumaan, voi asukkaan oma kaskovakuutus korvata auton vahinkoja. Jos asiasta tulee erimielisyyttä, voidaan asukkaan taloyhtiölle esittämä vaade käsitellä kiinteistönomistajan vastuuvakuutuksen avulla. Vastuuta ei kuitenkaan ole, jos tuottamus puuttuu eli tällöin ei taloyhtiön vastuuvakuutuskaan korvaa.

2. Pihalla kasvava puu kaatuu taloyhtiön oman rakennuksen päälle:

Kovan tuulen aiheuttama vahinko on yleensä korvattava, jos puu on ulkoisesti terve. Korvattavuus riippuu kuitenkin kiinteistövakuutustuotteesta. Osa tuotteista vaatii tietyn tuulennopeuden (tuotteesta riippuen 14-21 m/s joko puuskatuulta tai keskituulen nopeutta), mutta osalle riittää, kun kyseessä on ollut tuulen aiheuttama äkillinen ja ennalta arvaamaton vahinko.

3. Naapurin pihasta kaatuu puu meidän taloyhtiömme puolelle ja rakennuksen päälle:

Korvauksia haetaan vahinkoa kärsineen taloyhtiön omasta vakuutuksesta, kun vahinko on äkillinen, kovan tuulen aiheuttama ja kaatunut puu on terve. Huomaa tuulirajat. Mahdollinen raivauskulu puujätteiden osalta käsitellään tapauskohtaisesti. Naapuri voi olla vastuussa tapahtuneesta vahingosta, jos puu on jo aikaisemmin havaittu huonokuntoiseksi.

4. Meidän yhtiömme pihasta kaatuu puu naapurin puolelle. Onneksi vahinkoja ei tapahtunut ihmisille, tai omaisuudelle. Kuka raivaa vahingot?

Naapurisovun kannalta on parasta sopia raivauksesta nopeasti. Vastuuvakuutuksesta ei ole tapauksessa apua, varsinkaan jos puu on terve ja myrskyn kaatama, eikä edes naapurin aita tai pihaistutukset kärsineet vahinkoa. Raivauskuluja voidaan korvata vakuutustuotteesta riippuen omaisuusvakuutuksesta. Kaikki kiinteistövakuutukset eivät kata lainkaan pihan puustoa ja istutuksia.

Lataa täältä ilmainen oppaamme ja nappaa parhaat vinkit vastuuvahinkojen estämiseksi!

Juttusarjan tarinat perustuvat todellisiin vahinkotapauksiin. Näitä yksittäisiä vahinkotapauksia ei voida soveltaa sellaisenaan minkään toisen yksittäisen vahinkotapauksen korvattavuuden arviointiin johtuen mm. vakuutusehtojen mahdollisista eroavaisuuksista ja muutoksista.

Tilaa uusimmat Vakuutusmeklarin Vahinkotarinat suoraan sähköpostiisi tästä!

Kuinka voimme auttaa?

    (*pakollinen kenttä)

     

    Ota yhteyttä