Howden Finland

Talviliukkauden ehkäiseminen hiekotuksella tai katon lumikerroksen kontrolloitu pudottaminen, ovat taloyhtiölle tyypillisiä ja rutiininomaisia tapoja ehkäistä vahinkoja. Vastuu turvallisuudesta yltää kuitenkin monipuolisuudessaan koko omaisuuden yksityiskohtaiseen huoltoon ja ylläpitoon. Tästä esimerkkinä kerrostalon tontilla olevan aita ja taloyhtiön saunan lauteet.

Kerrostalon asukas ulkoili kotinsa pihapolulla. Tontin reunalla oli aita, jonka tarkoituksena oli suojata polulla kulkevia asukkaita putoamiselta aidan takana olevaan rinteeseen. Luottaen aidan kuntoon, asukas nojasi sitä vasten, kunnes yllättäen aita petti ja asukas putosi rinteeseen vahingoittaen olkapäätään. Taloyhtiö oli aikaisemmin tarkastanut aidan, eikä ollut huomannut puutteita ja myös kiinteistövakuutus katsoi, ettei taloyhtiö ollut vastuussa vahingosta.

Vahingonkärsinyt ei kuitenkaan tyytynyt päätökseen, vaan teki uudelleenkäsittelypyynnön.

Loukkaantunut henkilö teki uudelleenkäsittelypyynnön perustellen, että aita ei ollut turvallisessa kunnossa tapahtumahetkellä. Kyseisessä tapauksessa aitaan nojaaminen oli ollut normaalia, eikä aidan pettäminen johtunut esimerkiksi voimakkaasta törmäyksestä. Uudelleenkäsittelyn myötä vastuuvakuutuksen päätös muuttui, ja kiinteistövakuutus maksoi vahingonkärsineelle korvauksia 1.200 euroa. Vahingon käsittely tapahtumasta lopulliseen päätökseen kesti noin kolme kuukautta.

Uudelleenkäsittely muutti päätöksen

Kiinteistön omistajalla on korostunut huolellisuusvelvoite ja käänteinen todistustaakka. Taloyhtiön tulee vahinkotilanteessa pystyä todistamaan, että kiinteistön hoito on suoritettu asianmukaisesti. Yksiselitteisesti kiinteistö on pidettävä turvallisena kaikille käyttäjilleen asua ja elää, oli sitten kyseessä talon asukas tai siellä vieraileva.

Saunan lauteet pettivät

Saunan lauteet joutuvat kosteuden, vaihtelevien lämpötilojen ja varsinkin isoissa taloyhtiöissä runsaan käytön myötä isolle rasitukselle. Vaikka me suomalaiset kuinka pidämme huolta nimenomaan saunasta, tiedossamme on valitettavan paljon tapauksia, joissa saunan lauteet ovat normaalikäytössä rikkoutuneet, ja näin aiheuttaneet eri asteisia vammoja.

Esimerkkitapauksemme taloyhtiössä oli iloisella rouvaporukalla tapana mennä kerran viikossa yhdessä taloyhtiön saunaan parantamaan maailmaa ja keskustelemaan ajankohtaisista asioista. Eräänä iltana saunan lauteet kuitenkin romahtivat saunojien alta, ja rouvat putosivat lattialle saaden venähdyksiä, kolhuja ja rannemurtuman. Kyseisessä tapauksessa todettiin, että taloyhtiön saunan lauteille oli tehty tavanomaista kunnossapitoa, mutta varsinaista huoltoa ei ollut tehty lähiaikoina. Tapausta tutkittaessa havaittiin lauteen kiinnikkeen pettäneen, mikä aiheutti vahingon. Taloyhtiön katsottiin olevan vastuussa vahingosta ja kiinteistövakuutus korvasi vammoista aiheutuneet kustannukset.

Tällä kertaa huoltamattomat lauteet aiheuttivat vain vähäisiä vahinkoja, mutta ainekset saunaympäristössä on isompaankin. Kuuma kiuas ja putoamiskorkeus voivat aiheuttaa vakaviakin vammoja, riippumatta kyseisen henkilön reaktiokyvystä.

Juttusarjan tarinat perustuvat todellisiin vahinkotapauksiin. Näitä yksittäisiä vahinkotapauksia ei voida soveltaa sellaisenaan minkään toisen yksittäisen vahinkotapauksen korvattavuuden arviointiin johtuen mm. vakuutusehtojen mahdollisista eroavaisuuksista ja muutoksista.

Tilaa uusimmat Vakuutusmeklarin Vahinkotarinat suoraan sähköpostiisi tästä!

Kuinka voimme auttaa?

    (*pakollinen kenttä)