Välty näiltä tyypillisiltä kesäkauden vahingoilta
Vakuutusmeklarin Vahinkotarinat | osa 63Kesä on jo tuikkaissut helteisellä atraimellaan Suomineitoa ja laiturin nokassa liplatteleva vesi siintää jo meklarinkin silmissä. Siksi onkin aika muistutella kesään ja lomailuun liittyvistä seikoista, jotta loma ei kulu vahinkoja korjatessa.
Tukkeutuneet sadevesijärjestelmät
Kesään kuuluu tyypillisesti joitain ilmiöitä, jotka näkyvät vahinkotilastoissa. Ryöpsähtävät sadekuurot aiheuttavat taajamatulvia, jolloin sadevesijärjestelmä on kovilla. Jotta viemärit vetäisivät kunnolla tilanteen tullessa, kannattaa puhdistaa rännit, kattokaivot ja sadevedet viimevuotisista lehdistä ja muusta ryönästä. Muutoin kaikki anoppia kevyempi kelluu pihalla ja tukkii sadevesikaivot, jolloin vedet voivat valua kellareihin. Kellarikomeroita kannattaa vilkaista ajatuksella, mitä tavaroita minulta kastuisi, jos vesi nousisi kellarin lattioille. Nosta jo nyt tärkeimmät tavarat ylemmäs koukkujen tai hyllyjen päälle tai vaihda ainakin pahvilaatikot kannellisiin muovilaatikkoihin.
Kondenssivesivahingot
Kuuman kosteat hellekelit aiheuttavat kondenssivesivahinkoja. Kesällä hyvin yleinen vahinko on asukkaan siirrettävän ilmastointikoneen kondenssivesisäiliön vuoto. Ilmastointikonetta ei kannata jättää päälle, kun poistuu kotoa ja kondenssivesisäiliötä tulee muistaa tyhjentää hyvin usein. Koneen alle voi myös laittaa jonkin muovisen suojuksen, esimerkiksi ison muovilaatikon kannen. Silloin vesi jää näkyviin kannen päälle, josta sen huomaa ennen kuin se aiheuttaa vahinkoa. Kondenssivettä kertyy kylmiin pintoihin, joten myös jääkaappien aiheuttamat kondenssivesivahingot ovat hyvin yleisiä kesäkuumalla. Välttääksesi vahinkoja, puhdista jääkaapin takaseinässä oleva kondenssivesiaukko, jotta vesi pääsee valumaan oikeaan paikkaan ja huolehdi että jääkaapin ja pakastimen ovet menevät kiinni.
Tulipalot
Kirkas auringonpaiste voi muuttaa ikkunalaudalla olevat silmälasit tai koristeellisen kastelupallon täynnä vettä polttolasiksi. Tulipalojen välttämiseksi huolehdi, ettei ikkunalaudoille tai aurinkoon jää mahdollisia säteiden kokoajia. Saunan tai grillin tuhkia ei tule jättää muovipussissa terassille tai autotalliin. Tuhkat tulee säilyttää palamattomassa astiassa ja grilli sammuttaa huolellisesti.
Muista myös nämä
Kesällä on myös tyypillistä, että kotoa ollaan pois pidempiä aikoja, joko mökillä tai muuten reissussa. Lähtiessäsi käännä astianpesukoneen ja pyykinpesukoneen vesihanat kiinni, irrota turhat sähkölaitteet seinästä, jotta ne eivät riemastu salaman tai sähköhäiriön vuoksi. Sähkösaunan kiukaasta voi vaikka napsauttaa sulakkeen pois. Naapurin tai tuttavan kanssa kannattaa sopia, että hän käy kastelemassa kukat ja nostamassa postin, sekä samalla tarkastamaan että asunnossa on kaikki kunnossa. Asunto tulisi tarkastaa viikon välein, jotta mahdolliset vesivahingot tai muut eivät pääse äitymään pahoiksi. Kylppärin rättipatteri hajoaa tyypillisesti mökkiloman aikana ja pienestä liitosvuodosta hosottaa kuumaa höyryä koko asunnon täyteen.
Pitkät hellejaksot voivat paukauttaa parvekelaseja tai ikkunoita halki. Myös asukkaille helle voi käydä koville ja tilastojen mukaan helle aiheuttaa satoja ylimääräisiä kuolemia. Pidä siis huolta naapureistasi, etteivät he tuuperru kuumaan kotiinsa ja päädy meklarin työjonoon kalmavahinkona. Laita myös pihan eläimille vettä kippoihin pihalle.
Kaikista pelotteluista huolimatta suurin osa loma-ajasta sujuu hyvin ja meklari toivottaa erittäin hyvää ja rentouttavaa kesälomaa kaikille lukijoille!
Juttusarjan tarinat perustuvat todellisiin vahinkotapauksiin. Näitä yksittäisiä vahinkotapauksia ei voida soveltaa sellaisenaan minkään toisen yksittäisen vahinkotapauksen korvattavuuden arviointiin johtuen mm. vakuutusehtojen mahdollisista eroavaisuuksista ja muutoksista.