Howden Finland

Kesälomat kangastelevat jo mielessä ja kuva mökkirannan tyynestä järvenselästä saa kaihon kyyneleet kohoamaan silmäkulmiin. Kyyneleet saattavat kuitenkin kohota silmiin myös loman jälkeen, mikäli lomalta palatessa kotona odottaa vahinko.

Eräs epäonninen asukas oli palannut monen viikon kesäloman jälkeen kotiinsa ja huomannut kylpyhuoneen kuivauspatterin, toverillisesti rättipatterin, vuotaneen. Liitoksestaan rikkoutunut rättipatteri oli ilmeisesti jo pidemmän ajan hosottanut tulikuumaa höyryä kylpyhuoneeseen ja raolleen jääneestä ovesta muuallekin asuntoon.

Siinä missä tavallisessa putkivuodossa lainehtii lattia, jolloin alakerran asukas havaitsee vuodon yleensä nopeasti siinä vaiheessa, kun katosta alkaa sataa vettä, höyry on kuumaa ja kevyttä, ja aiheuttaa toisenlaisia vahinkoja. 

Tässä tapauksessa kylpyhuoneen ovi oli turvonnut muodottomaksi ja allaskaappia hädin tuskin tunnisti kulmikkaaksi. Katto ja kalusteet olivat vihreänmustan homeen pilkuttamia ja laatat kupruilivat seinissä. Olohuoneessa tilanne ei ollut parempi, vaan näytti Dalin valuvien kellojen Ikea-versiolta. Tapetit olivat sulaneet seiniltä, repsottivat ja kupruilivat. Sohva oli iljettävän litisevä ja homeen peitossa, ja kirjahyllyn opukset olivat silkkaa liejua. Home pilkutti kaikkea näljäisinä laikkuina.  

Kiinteistövakuutus korvasi kyllä rakenteiden ja pintojen korjaamisen, vähennettynä rättipatterin iän mukaisella ikäpoistolla ja omavastuulla. Kotivakuutuksen osalta en tiedä miten kävi asukkaan omaisuuden kanssa, mutta asukkaalla on kyllä ollut iso työ sen selvittämisessä, mitä on tuhoutunut ja saako jotain vielä pelastettua. Täytyy toivoa, ettei mitään korvaamatonta tuhoutunut.  

Ennakointi kannattaa 

Tätä vahinkoa ei olisi voinut estää, vaikka asukas olisikin ollut kotona. Vahingosta aiheutuneita vaurioita olisi kuitenkin voinut pienentää, jos asunnossa olisi joku käynyt välillä tarkastamassa onko kaikki kunnossa, ja ilmoittanut vahingosta nopeasti. Vaikka taloyhtiöllä ei ole mahdollisuutta vaikuttaa asukkaidensa asumiseen, olisi hyvä ottaa puheeksi se, ettei asuntoa jätettäisi pitkäksi aikaa yksin. Asunto-osakeyhtiö on kuitenkin asukkaiden muodostama kokonaisuus, ja kiinteistölle koituvat kustannukset ovat kaikille koituvia kustannuksia.  

Mikäli siis suunnittelet pidempää kesälomareissua, järjestää mahdollisuuksien mukaan kerrostaloasuntoonkin joku, joka kävisi välillä kastelemassa kukat ja nostamassa postin. Näin asunto ei näytä täysin asumattomalta ja houkuttele siksi murtovarkaita. Tarkasta myös, että astianpesukoneen ja pyykinpesukoneen hanat ovat kiinni, jottei vesi pääse valvomatta valumaan, mikäli koneen magneettiventtiili pettääkin kesken kaiken. Jos hana on auki, kohdistuu siihen jatkuvasti johtoverkon paine. Kannattaa myös laittaa sulaketaulusta pois sellaiset käyttölaitteet, joita ei ainakaan käytä, kuten esimerkiksi kiukaan ja telkkarin. Tämä vähentää oikosulun ja tulipalon vaaraa. Jääkaapin ja pakastimen sulakkeet sen sijaan kannattaa pitää päällä, ettei sulamisvesi aiheuta vesivahinkoa. Tarkasta, että ikkunat ovat kiinni tukevasti, etteivät tuuli, sade tai murtovaras pääse niistä sisään.  

Kaikesta huolimatta hyvää ja rentouttavaa kesää kaikille lukijoille! 

Muistilista lomalle lähdettäessä:

  • Pyydä naapuria tai ystävää kastelemaan kukat ja nostamaan postit pöydälle
  • Tarkasta, että pesukoneen ja astianpesukoneen hanat ovat kiinni 
  • Laita sulaketaulusta pois ne käyttölaitteet, joita ei tarvita poissaolon aikana 
  • Tarkasta, että jääkaappi ja pakastin toimivat 
  • Sulje ikkunat ja ovet tukevasti 
  • Nauti lomasta!

Juttusarjan tarinat perustuvat todellisiin vahinkotapauksiin. Näitä yksittäisiä vahinkotapauksia ei voida soveltaa sellaisenaan minkään toisen yksittäisen vahinkotapauksen korvattavuuden arviointiin johtuen mm. vakuutusehtojen mahdollisista eroavaisuuksista ja muutoksista.

Tilaa uusimmat Vakuutusmeklarin Vahinkotarinat suoraan sähköpostiisi tästä!

Kuinka voimme auttaa?

    (*pakollinen kenttä)