Howden Finland

Keväällä räystäät tippuvat, katuojat juoksevat ja ruoho kasvaa silmissä. Keväällä meklarikin herkeää runolliseksi.

Lunta katolta
Tuulilasi lommolla
Vastuuvahinko

Jäätä ja lunta
Liukastuminen sattuu
Vastuuvahinko

Regressi suuri
Kallis keikka. Hirvittää.
Vastuuvahinko

Kiinteistövakuutuspakettiin kuuluu toiminnan vastuuvakuutus, joka korvaa toiselle aiheutuneen henkilö- tai esinevahingon, josta kiinteistön omistaja on voimassa olevan oikeuden mukaan korvausvastuussa. Kiinteistön vastuuvahingoista tavallisimmat ovat niitä, joissa henkilö liukastuu kiinteistön omistajan vastuulle kuuluvalla alueella ja satuttaa itsensä, tai joissa lunta tippuu katolta ajoneuvon päälle. Vastuu turvallisuudesta yltää monipuolisuudessaan koko omaisuuden yksityiskohtaiseen huoltoon ja ylläpitoon, josta kerromme esimerkin aiemmassa vahinkotarinassamme.

Talkootyö voi poistaa taloyhtiön vastuun osakkaan loukkaantuessa

Mikäli kunnossapito (esim. hiekoitus) hoidetaan taloyhtiössä talkoilla, ei taloyhtiö välttämättä ole vastuussa vahingosta osakkaalle. Tällaisessa tapauksessa katsotaan, että hän on hyväksynyt kyseisen toimintatavan kunnossapidon suhteen. Asia on ratkaistu korkeimman oikeuden tuomiossa KKO:1995:169 sekä Vakuutuslautakunnan ratkaisussa VKL 423/03.

Mikäli kuitenkin taloyhtiössä on sovittu osakkaiden kesken erilliset kunnossapitovuorot, niin taloyhtiö on vahingosta vastuussa kaikille muille paitsi kunnossapitovuorossa olleelle osakkaalle, joka on kärsinyt vahinkoa (esim. liukastunut), kun ei ollut tehnyt omalla vuorollaan asiallisesti kunnossapitotöitä. Tällöin hänen katsotaan aiheuttaneen itselleen vahingon. Lisää liukastumisista ja lumenputoamisvahingoista voit lukea blogitekstistämme täältä.

Esimerkkitapauksia, joissa taloyhtiön ei katsottu olevan vastuussa

Eräässä vastuuvakuutuksesta käsitellyssä vahingossa asukas oli nojaillut selkä edellä kaiteeseen, jossa oli kyseisellä kohdalla hakasella lukittu portti. Hetken nojailtuaan portti petti asukkaan alta ja hän putosi viereiseen rinteeseen. Putoamisen johdosta henkilön olkapää meni sijoiltaan, mutta onneksi pahemmilta haavereilta vältyttiin. Vakuutusyhtiö katsoi, ettei taloyhtiö ollut aiheuttanut tuottamuksellaan vahinkoa, eikä näin ollut korvausvastuussa vahingosta.

Kiinteistön vastuuvakuutuksista on käsitelty myös seuraavia vahinkoja, joista taloyhtiön ei katsottu olevan vastuussa:

  • Ulkomaalainen vieras oli kieltomerkeistä ja sulkuteippauksista huolimatta avannut hissikuilun oven lukot ja pudonnut hissikuiluun. Kiinteistön ei katsottu olevan vastuussa asiassa.
  • Huoltomies oli vartioimassa, etteivät sivulliset pääse putoamaan huoltoluukkuun, mutta henkilö pääsi yllättämään huoltomiehen ja putosi kuiluun vartioinnista huolimatta. Kiinteistön ei katsottu olevan vastuussa asiassa.

Olemme koonneet tiiviin tietopaketin vastuuvahingoista, jossa annamme vinkkejä, miten varautua vastuuvahinkoihin paremmin ja miten voit vähentää näiden vahinkojen riskiä. Lataa ilmainen oppaamme täältä. Hyödyllistä tietoa liukastumisvahingoista saat myös Finen laatimasta oppaasta.

Juttusarjan tarinat perustuvat todellisiin vahinkotapauksiin. Näitä yksittäisiä vahinkotapauksia ei voida soveltaa sellaisenaan minkään toisen yksittäisen vahinkotapauksen korvattavuuden arviointiin johtuen mm. vakuutusehtojen mahdollisista eroavaisuuksista ja muutoksista.

Tilaa uusimmat Vakuutusmeklarin Vahinkotarinat suoraan sähköpostiisi tästä!

Kuinka voimme auttaa?

    (*pakollinen kenttä)

     

    Ota yhteyttä