Howden Finland

Sadepilvi päätti rojauttaa raskaan taakkansa kaupungin ylle, minkä takia useamman taloyhtiön kellarikomeroissa kelluivat tavarat. Vakuutusyhtiöihin singahteli vahinkoilmoituksia myös meklarin pöydältä. Sadepilvi olikin ollut juonikas tapaus ja huolellisesti kiertänyt pitäjällä sijaitsevan mittauspisteen, joka kirjasi muun muassa sademääriä ja tuulilukemia Ilmatieteenlaitokselle ja Forecalle.

Vakuutusyhtiö tarkistaa sademäärät vahinkopaikkaa lähimpänä olevalta mittauspisteeltä ja vertaa niitä ehdoissa vaadittuihin lukemiin. Yleisimmin ehtojen mukaan sade luetaan rankkasateeksi silloin, kun vettä tulee joko 30 mm/h tai 75 mm/vrk. Ongelmana on, että rajut sadekuurot ovat usein hyvin paikallisia, ja mittauspisteitä on harvassa. Siksi voi käydä niin, että paikallislehden kuvissa soudetaan pääkatua pitkin, mutta mittauspisteen mukaan on ollut täydellinen, aurinkoinen ja kuiva, sää piknikille. Epäyshän siitä vakuutuksesta tulee, ja niin kävi myös tässä tapauksessa.

Hätä ei kuitenkaan ollut tämän näköinen. Tiesin, että Ilmatieteenlaitoksen Rankkasadeselvitys -palvelusta saa tilattua tarkemman raportin sademääristä. Maksullisena palveluna meteorologi kaivaa tutkakuvat esiin ja laskee sademäärät juuri halutulle kohteelle sekä kirjoittaa asiasta selvityksen. Taloyhtiöiden isännöitsijät päättivät yhdessä tilata raportit lähekkäin sijainneille taloyhtiöille. Kaikkien taloyhtiöiden kohdalla selvisikin, että vettä oli tullut 35 mm/h – 52 mm/h, eli oikein reippaasti ja ehtojen vaatimukset ylittävästi. Selvitysten perusteella kaikkien mukana olleiden taloyhtiöiden vahinkoihin tehtiin uudelleenkäsittelypyynnöt. Tämän ansiosta vahingot muuttuivat korvattaviksi. Yksi vakuutusyhtiö teki myönteisen korvattavuuspäätöksen jo ilman raporttia. Ilmeisesti tarkastaja oli itse ollut kahlaamassa kadulla kengät kaulan ympärille ripustettuna, sillä sen verran nopeasti myöntö tuli.

Ilmastonmuutoksen myötä sään ääri-ilmiöt, eli myös rankkasateet, tulevat yleistymään. Meklari kehottaakin viimeistään nyt tarkastamaan vesikatot mahdollisten harsuuntuneiden saumojen tai irvistävien kermien varalta. Kannattaa myös laittaa kellareissa olevat arvokkaat esineet kannellisiin muovilaatikkoihin tai nostaa ne ylemmäs lattiatasolta. Jos tämän jälkeen vielä intoa riittää, niin suosittelen myös luomaan hellän katseen hulevesipumppuun, jotta se toimisi, ja tarvittaessa laite hälyttäisi, jos menee epäkuntoon. Myös salaojaputkistolle kannattaa suoda ajatus tai pari.

Ilmatieteenlaitoksen Rankkasadeselvitys: https://www.ilmatieteenlaitos.fi/rankkasadeselvitykset.

Juttusarjan tarinat perustuvat todellisiin vahinkotapauksiin. Näitä yksittäisiä vahinkotapauksia ei voida soveltaa sellaisenaan minkään toisen yksittäisen vahinkotapauksen korvattavuuden arviointiin johtuen mm. vakuutusehtojen mahdollisista eroavaisuuksista ja muutoksista.

Tilaa uusimmat Vakuutusmeklarin Vahinkotarinat suoraan sähköpostiisi tästä!

Kuinka voimme auttaa?

    (*pakollinen kenttä)

     

    Ota yhteyttä