Helteillä räjähtelevät vesimelonit ja paukkuvat parvekelasit
Vakuutusmeklarin Vahinkotarinat | osa 42Helteinen heinäkuu valuu paikalle kuumentaen asfaltin ja laskee raukean autereen Suomen päälle. Toisinaan kuitenkin moukaroiva helle jatkuu niin pitkään, että meteorologeilta ja toimittajilta loppuvat kielikuvat ja kaikki elollinen on joko paahtunut rapeaksi tai valuu kuin Dalin kellot kuumuudessa. Tällöin myös taloyhtiöissä alkaa tietynlaisia helteeseen liittyviä vahinkoja tapahtua.
Vesimeloni aiheutti mehevän vesivahingon
Mikäpä kesällä olisikaan herkullisempaa kuin kypsä sesonkihedelmä, vesimeloni! Asukas oli roudannut kotiinsa pallomaisen, suunnattoman kokoisen herkun ja laittanut sen keittiön tasolle odottamaan. Jonkun ajan kuluttua keittiöstä kuului repeävä lätsähdys ja kun asukas kiiruhti katsomaan, oli vesimeloni räjähtänyt ympäri keittiötä. Muhevan kosteaa vesimelonia valui pitkin työtasoa ja kaapistoja, myös kaapistojen taakse sokkelin sisälle. Parketti oli vaurioitunut, kun nimensä mukaisesti vesi melonista oli valunut lattialle ja kastellut myös betonin parketin alta. Asukas yritti pyyhkiä minkä pystyi, mutta rakenteita jouduttiin purkamaan ja hajuhaittaakin ehti jo helteessä työn edetessä muodostumaan.
Onneksi tässä tapauksessa taloyhtiöllä oli ns. AR-vakuutus eli laajempi turva, mikä korvaa kaikki äkilliset ja ennalta arvaamattomat vahingot, mitä ei ole erikseen rajattu pois. Sen ansiosta meni tämäkin vahinko korvattavaksi. Olkaa varuillanne viattoman vesimelonin kanssa, sillä näitä tapauksia on ollut useampia käsittelyssä. Vakuutusmeklari suositteleekin melonin pilkkomista paineen vähentämiseksi ja säilyttämistä viileässä, jotta remontilta vältyttäisiin.
Helle hajotti parvekelasit
Lasisissa parveke-elementeissä voi myös tapahtua lämpölaajenemista pitkään jatkuneissa helteissä ja ne voivat rikkoutua. Asukas kertoi, että oli kuullut kovan paukahduksen, ja kun hän raotti verhoja, hän huomasi parvekkeen ikkunalasin paukahtaneen rikki. Toinen asukas ilmoitti, että parvekkeen kaidelasin mitta oli tullut täyteen, kun pitkän ja kovan hellejakson jälkeen raju ukkosmyrsky riepovine tuulineen oli hyökännyt parvekkeen kimppuun. Lasi oli paukahtanut kunnolla säröille, mutta ei onneksi ollut tippunut kenenkään päälle.
Mikäli vahinko ei ole syntynyt äkillisesti vaan on seurausta pitkän ajan kuluessa tapahtuneesta ilmiöstä, ei vahinko yleensä ole korvattava, eikä vakuutus myöskään yleensä korvaa valmistus-, materiaali- tai asennusvirheen seurauksena vaurioitunutta omaisuutta. Yksittäisen, äkillisen luonnonilmiön rikkoman esineen korvattavuus taas riippuu tapahtuneesta luonnonilmiöstä sekä siitä, miten vakuutustuotteen vakuutusehdot on kirjoitettu. Vakuutusta hankkiessa kannattaa siis aina selvittää, mitä vakuutusehdoissa todella sanotaan eli mikä vakuutuksen laajuus on. Tässä ammattitaitoinen vakuutusmeklari on apunasi ja auttaa valitsemaan parhaan mahdollisen vakuutusturvan.
Juttusarjan tarinat perustuvat todellisiin vahinkotapauksiin. Näitä yksittäisiä vahinkotapauksia ei voida soveltaa sellaisenaan minkään toisen yksittäisen vahinkotapauksen korvattavuuden arviointiin johtuen mm. vakuutusehtojen mahdollisista eroavaisuuksista ja muutoksista.