Rotan lounashetki oli käydä taloyhtiölle kalliiksi
Vakuutusmeklarin Vahinkotarinat | osa 21Vakuutusten ehdoissa saatetaan rajata ulos erilaiset eläinten aiheuttamat vahingot. Rajoitusehdot ja vahingon määrittely on näissä tapauksissa syynättävä läpi erityisen tarkkaan.
Rotille tunnetusti maistuu mikä vain, ja eräässä taloyhtiössä kokeilunhaluinen rotta olikin nautiskellut lounaaksi osan lämminvesiputkea. Vesi ei jyrsityssä putkessa pysy, ja taloyhtiön rakenteille aiheutui lounasvierailusta ikävä vesivahinko. Yhden asunnon lähes kaikki lattiat jouduttiin repimään auki, lisäksi rakenteet piti kuivattaa.
Taloyhtiön kiinteistövakuutus oli suppeamman turvan tarjoava ilmiöpohjainen vakuutus, jonka ehdoissa on vahinkoilmiön ”Villieläimen tunkeutuminen sisälle” rajoituksissa maininta, ettei vakuutuksesta korvata hyönteisten, jäniseläinten tai jyrsijöiden aiheuttamia vahinkoja, eikä niiden torjunta- ja hävittämiskustannuksia. Tällä perusteella vakuutusyhtiö katsoi, ettei kyseessä ollut kiinteistövakuutuksesta korvattava vahinko.
Tämä olisi ollut oikein, jos ainoat vahingot olisivat olleet rotan hampaanjäljet. Koska rotan toiminnan seurauksena rikkoutui kuitenkin talotekniikkaa ja aiheutui myös vesivahinko, päätökseen tehtiin uudelleenkäsittelypyyntö.
Ei ehtoa jyrsijöihin liittyen
Kiinteistövakuutusehdoissa oli erilliset ehtokohdat koneen ja laitteen rikkoutumiselle sekä vuotovahingoille. Jyrsijä-rajoitusehto ei ollut kummankaan näiden ehtokohtien rajoitusehto, vaan se oli siis ainoastaan vahinkoilmiön ”Villieläimen tunkeutuminen sisälle” alla. Tästä syystä katsoimme, ettei kyse ollut niinkään jyrsijän aiheuttamasta vahingosta, vaan siitä, että talotekniikkaa oli rikkoutunut. Vuotovahinko oli aiheutunut putken rikkoutumisen seurauksena. Ehtokohdissa ei mainittu, ettei mekaanista rikkoutumista saisi aiheuttaa jyrsijä, vaan ehtokohdassa oli ainoastaan kyse siitä, oliko neste virrannut äkillisesti ja ennalta arvaamattomasti putkesta.
Päätös muuttui myönteiseksi ja rotan ravintolalasku nousi lopulta yli 40.000 euroon vakuutusyhtiön piikkiin.
Juttusarjan tarinat perustuvat todellisiin vahinkotapauksiin. Näitä yksittäisiä vahinkotapauksia ei voida soveltaa sellaisenaan minkään toisen yksittäisen vahinkotapauksen korvattavuuden arviointiin johtuen mm. vakuutusehtojen mahdollisista eroavaisuuksista ja muutoksista.